Totul despre pipele Corn-Cob
Publicat de Mihai Pop în Pipe · Marți 22 Nov 2022
Tags: pipa, pipe, corn, cob, pipa, corn, cob, totul, despre, corn, cob, pipa, cocean
Tags: pipa, pipe, corn, cob, pipa, corn, cob, totul, despre, corn, cob, pipa, cocean
Totul despre pipele corn cob
Pipele numite Corn-Cob sunt pipe fabricate din cocean (stiulete) de porumb.
Cel mai renumit producator de pipe corn-cob este Missouri Meerschaum din SUA.
Sunt pipe relativ ieftine si sunt o varianta de luat in calcul pentru a descoperi cat mai mult din tainele fumatului de pipa.
Din punct de vedere estetic nu exceleaza, ca si pipele din briar sau din meerschaum insa aerul rustic da o stare de relaxare in serile petrecute in caldura casei.
1. Cum se fabrica pipa corn-cob?
La baza fabricarii pipelor corn-cob sta un anumit tip de porumb obtinut prin hibridizare, care are un cocean de dimensiuni mari si consistenta tare.
Dupa recoltarea porumbului si desfacerea boabelor de pe cocean, se lasa la uscat timp de 2 ani. In aceasta perioada coceanul se usuca foarte bine si poate fi utilizat la fabricarea de pipe.
Coceanul se taie la dimensiunea dorita.
Se gaureste bolul. La unele modele gaura se face dintr-o parte in alta, complet, si apoi la un capat se pune un dop de lemn dintr-o estenta tare.
Apoi se “tencuieste” cu o pasta de ipsos. Nu toate pipele se trateaza cu ipsos. Exista si pipe la care bolul ramane din cocean natural.
La final se va aplica un strat de lac peste bolul pipei.
Tija din lemn se introduce in bol, in cocean.
Tija va intra foarte mult in bol.
Mustiucul se face din plastic, in general.
Acesta se poate rupe foarte usor.
Deci, atentie la manuirea pipei.
Nu scoateti mustiucul cat pipa este calda.
2. Forma pipelor din corn-cob
Pipele din cocean de porumb sunt relativ limitate ca forma, in general sunt cilindrice.
Insa poate sa difere foarte mult inaltimea bolului.3. Greutatea pipelor din corn-cob
Putem sa spunem ca pipele din corn-cob sunt printre cele mai usoare pipe.
Se poate vedea diferenta intre acestea si alte pipe din alte materiale.
4. Cum se “incepe” o pipa din corn-cob
La primele fumate din acest tip de pipa se observa, catre sfarsitul fumatei, un gust de lemn ars.
Acest lucru se datoreaza aprinderii lemnului shankului din interiorul bolului.
Se recomanda urmatoarele:
-se va lasa lemnul sa arda;-se va curata lemnul ars cu un varf de cutit, foarte usor, dupa fiecare fumata;
-nu se va curata cenusa de pe fundul bolului.
Toate acestea ar trebui sa dureze intre 4 pana la 6 fumate.
Se va urmari ca spatiile mici dintre tija shankului iesita in bolul pipei si peretii si fundul bolului sa se umpe cu cenusa.
Dupa aceste pregatiri pipa va fuma din ce in ce mai bine.
5. Formarea turtei
Exista doua pareri ale fumatorilor de corn-cob.
1.Turta nu va fi lasata sa se formeze din urmatoarele motive:-coceanul absoarbe gudronul si aromele dure, pe care apoi le va elimina ceea ce duce la o fumata proaspata de fiecare data, fara ramasite de gust de la vechea aprindere;
-turta va transfera aromele de la fumatele anterioare si astfel gustul tutunului nu mai este cel preparat de catre producator.
Din acest punct de vedere turta nu va fi lasata sa se formeze astfel ca pipa va fi curatata dupa fiecare fumata.
2.Turta este benefica avand in vedere urmatoarele:
-peretii coceanului vor da in timpul fumatei o aroma caracteristica de stiulete;
-pot sa apara arsuri ale peretilor bolului ceea ce duce la deteriorarea acestuia in timp;
-fumul rezultat va fi mai rece decat daca turta nu este formata;
Dar in acest caz trebuie avute in vedere urmatoarele:
-nu se vor fuma mai multe pipe una dupa alta pentru ca turta va influienta in mod negativ gustul tutunului;
-turta se va mentine la o grosime mai mica decat la pipele din briar, maxim 1 mm.
Fiecare va alege din aceste pareri ceea ce crede ca este mai logic sau va experimenta si isi va urmari dorintele proprii.
6. Intretinerea pipelor din corn-cob
Interiorul bolului pipei se va curata in functie de alegerea de a forma sau nu turta.
Se va avea in vedere faptul ca, stiuletele are tendinta de a absorbi umiditatea din jur.Ca urmare, pe vreme umeda, aceste pipe trebuie ingrijite mai mult decat altete din alte materiale.
Este indicat sa se pastreze la loc cat mai uscat iar pe vreme ploioasa sa fie inchise ermetic, eventual intr-o punga.
Daca fumati mai mult timp aceeasi pipa din corn-cob se poate ca adezivul cu care este lipit dopul de pe fundul bolului, sa cedeze.
Ca urmare este indicat sa se lase pipele la uscat intre fumate cat mai mult timp.Aceste pipe ar trebui lasate la uscat mai multe zile decat pipele din briar. Ar fi indicat minim 2-3 zile.
La aprinderea pipei din corn cob este indicat sa se foloseasca chibrituri, care asa cum se stie dau o flacara “calma” si pot fi amnuite mult mai bine decat brichetele. La aprindere se va avea grija la protejarea marginilor bolului, care se pot arde foarte usor.Va invitam sa vizionati o prezentare detaliata a pipelor din meerschaum, pe canalul nostru de YouTube. Prezentarea o puteti accesa apasand link-ul de mai jos:
Va dorim, fum rece!!!
Momentan nu există recenzii la acest produs.