Va prezentam cateva accesorii care trebuie sa insoteasca pipa in utilizarea ei:
Extras din cartea "Secretele pipei" vanduta exclusiv pe acest site - vezi aici...
Butucelul (tamper-ul en.), lingurita si betisorul
Aceste trei accesorii sunt de obicei legate intre ele si se comercializeaza impreuna. Ele vor insoti in permanenta piparul cu pipele sale, fiind unelte indispensabile. Acest accesoriu se mai numeste “companion” sau “futac”.
Tamper-ul se foloseste la indesarea tutunului in pipa, si poate avea forme si culori diverse in functie de preferintele personale ale piparului. Insa intotdeauna va avea un capat de forma circulara.
Lingurita este utilizata la razuirea vetrei in vederea aducerii turtei la dimensiunea potrivita (despre formarea turtei, importanta si dimensiunea ei vom vorbi intr-un capitol separat).
Betisorul poate fi folosit la afanarea tutunului introdus in pipa prea indesat (obicei intalnit la neinitiati). Deasemenea se mai utilizeaza la desfundarea canalului de fum al bolului in situatia in care acesta se infunda cu cenusa sau fire de tutun. Un obicei nerecomandat, dar intalnit in revistele mondene printre sfaturile destinate fumatorilor de pipa, este ca dupa ce tutunul a fost indesat in pipa sa se dea un orificiu, cu ajutorul betisorului, in mijlocul tutunului pentru a crea un spatiu necesar aerului ce va intretine astfel arderea. Nu se recomanda acest lucru datorita faptului ca tutunul va arde dinspre interior spre exteriorul vetrei (din centru inspre peretii vetrei) astfel ca formarea turtei va fi simtitor incetinita lucru putin apreciat de catre pipar. Chiar daca pare un avantaj, in sensul ca ar fi logic ca pipa sa se incinga mai greu, din experienta multor pipari se pare ca acest lucru nu se intampla, pipa incingandu-se la fel de mult ca si la fumarea normala. Parerea generala este ca tutunul trebuie sa arda complet de sus in jos si nu dinspre interior spre exterior.
Filtrul
Dupa dimensiunea lor (diametrul) filtrele pot sa fie de 6 mm si de 9 mm.
Dupa materialul din care sunt confectionate, filtrele pot fi:
- din hartie – care au in interior cristale de carbon activ (acestea avand si rolul de a descompune monoxidul de carbon rezultat din arderea tutunului– substanta deosebit de nociva, retinand molecula de carbon si eliberand oxigenul) sau
- din lemn de balsa – o specie de lemn cu porozitate foarte mare, care are rolul de a retine condensul format la ardere.
Filtrele din hartie pot fi utilizate la maxim 4 fumate cu conditia sa fie lasate la uscat intre pipari (recomandat a fi folosite prin rotatie). Cele din lemn de balsa pot fi utilizate la mai multe fumate pana ce se observa imbacsirea lor, moment in care nu-si mai indeplinesc menirea. Unii pipari au incercat spalarea acestora din urma si reutilizarea lor (a filtrelor din lemn de balsa) – fapt ce nu il recomandam din motive de igiena si pentru faptul ca lemnul odata imbacsit nu poate fi curatat decat superficial.
Unele pipe sunt dotate cu un racitor sau filtru metalic. Asazisul “filtru metalic” nu se recomanda a fi folosit. Acesta nu este un filtru propriuzis. El are rolul de a raci fumul provocand condens datorita diferentei de temperatura dintre metal si fumul fierbinte. Este nerecomandat datorita faptului ca efectul poate fi total opus celui asteptat, condensul produs ajungand in gura fumatorului si avand un gust total dezagreabil – acru si intepator.
Cristalele
Acestea au rolul de a decanta umezeala si a raci fumul pipei. Ele se utilizeaza introducandu-se in pipa inaintea umplerii acesteia cu tutun. Se utilizeaza de obicei cate 2-3 cristale la o fumata. Dupa folosire se arunca neputandu-se reutiliza.
Parerile piparilor sunt impartite cu privire la necesitatea utilizarii acestora, fiind mai mult subiective. Astfel ca unii le prefera altii nu, disputa avand aceeasi argumentatie cu cea privitoare la utilizarea filtrelor.
Perii si substante pentru curatarea si igienizarea pipei
Periile se utilizeaza pentru curatarea canalelor de fum ale bolului si ale mustiucului.
Peria pentru curatarea pipei este confectionata din fire de bumbac infasurate in jurul unei sarme. Unele perii, mai dure, au infasurate in jurul sarmelor, alaturi de firele de bumbac, si perisori din metal cu ajutorul carora se usureaza simtitor procesul de curatare. Lungimea acestor perii poate fi aleasa in functie de lungimea mustiucului. Evident, pentru pipele lungi (churchwarden – en.), vor fi necesare perii mai lungi. Sunt accesorii absolut necesare in curatarea unei pipe. In mod normal, dupa utilizare acestea nu mai pot fi refolosite.
Ele se mai folosesc in timpul fumarii unei pipe fara filtru pentru a absorbi condensul format, curatandu-se periodic mustiucul.
Substantele utilizate pentru curatarea canalelor de fum pot fi achizitionate din magazinele de specialitate. Unii pipari utilizeaza alcoolul pentru curatarea acestora. Desi exista pareri conform carora alcoolul folosit pentru curatarea pipei ar afecta calitatea fumatei, din experienta personala pot spune ca acesta se evapora relativ repede nelasand vreun gust care sa influenteze ulterior fumata.
Reamer-ul
Este un dispozitiv folosit de piparii cu experienta, destinat curatarii vetrei pipei. In urma fumarii repetate, in vatra (care de obicei la pipele din lemn nu se curata, spre deosebire de cele din meerschaum care necesita curatare – subiect ce-l vom aborda mai tarziu) se formeaza o depunere numita turta (cake – en.). Aceasta turta nu trebuie sa depaseasca o anumita grosime (1,5 – 2 mm). Reamer-ul este folosit pentru curatarea acestei turte si aducerea ei la dimensiunile dorite.
Este de asemenea util in cazul achizitionarii unei pipe folosite pentru indepartarea totala a turtei in vederea reformarii ei dupa gusturile noului proprietar.
Stative si suporti
Stativele si suportii pentru pipe au atat un rol estetic cat si unul practic.
Din punct de vedere practic, acestea sunt necesare datorita faptului ca pipele, in special cele din lemn, se lasa la uscat dupa fiecare fumata minim 24 de ore. Ca urmare, in timp, piparul achizitionandu-si mai multe pipe de diverse forme si dimensiuni va cauta sa le depoziteze in locuri special amenajate acestui scop. Dupa cum se stie piparul este foarte atasat de pipele lui ca urmare nu va pierde ocazia etalarii subtile a acestora, pe stative si suporti de modele si dimensiuni dictate de propriul gust.
Aceste accesorii sunt disponibile intr-o mare varietate de forme si culori, alegerea dezvaluind inclinareile artistice ale posesorului.
Borseta si geanta pentru pipe
Borseta sau geanta pentru pipa are o importanta deosebita pentru pipar avand in vedere ca acesta poate prefera sa fumeze si in alte locuri decat in intimitatea caminului propriu. Ca urmare, in functie de preferinte, ne sunt la indemana o multime de modele si tipuri de genti cu locasuri special destinate pipelor, tutunurilor si accesoriilor. Mai ales in timpul calatoriilor mai lungi, pentru a proteja pipele (unele dintre ele din materiale usor casante) geanta sau borseta sunt indispensabile.