Prezentari pe Youtube
Urmariti blogul nostru, unde puteti citi articole interesante precum si sfaturi detaliate in legatura cu arta fumarii pipei!
Va vom prezenta cateva sfaturi, care speram sa va fie de folos in achizitionarea unei pipe precum si in utilizarea ei.
Extras din cartea "Secretele pipei" vanduta exclusiv pe acest site - vezi aici...
Alegerea unei pipe
Pipele pot fi alese in functie de mai multe criterii:
1.Materialul din care sunt confectionate
-briar (sau bruyere) – este o radacina de arbust ornamental (Erica arborea);
-meerschaum (spuma de mare) – este o roca moale care se preteaza modelarii;
-corncob - pipa din cocean de porumb;
-par, cires, maslin, maces.
Cele mai cautate si mai bune calitativ sunt cele din briar si meerschaum.
2.Forma pipei
-pipa dreapta – (straight – en.)
-pipe-curbate (bent – en.) cu variantele “uşor curbată” (half bent - en.), “mediu curbată” (bent - en.) şi “foarte curbată” (very bent – en.).
3.Marimea pipeiDin acest punct de vedere pipele pot fi mici (small – en.), normale (normally – en.) şi mari (large sau big – en.). Evident, in functie de marimea pipei se va utiliza mai putin sau mai mult tutun la incarcarea ei iar fumata va fi mai lunga sau mai scurta, bineinteles in functie de cantitatea de tutun folosita.
4.Lungimea pipei
Putem discuta despre pipe-scurte (cutty – en.) şi pipe-lungi (churchwarden – en.)
5.Finisajul bolului pipei
În funcţie de finisajul bolului pipele pot fi cu finisaj fin sau lucios (smoth – en.), rusticate (rusticated – en.) sau sablate (sanblasted – en.).
6.In functie de existenta filtruluiPipele pot sa fie fara filtru sau cu filtru de 6 mm, de 9 mm, sau din metal. Rolul filtrului este de a elimina pe cat posibil monoxidul de carbon rezultat in urma arderii tutunului. Acesta mai are rol de colectare a salivei in timpul fumatei. Filtrul metalic are rol de racitor al fumului, fum care in cazul pipelor este mai fierbinte decat in cazul tigarilor.
Criteriile de mai sus nu sunt exclusive in alegerea unei pipe. Cumparatorul poate sa verifice, pe langa estetica acesteia, spre exemplu si daca, canalul de fum a fost centrat corect la intrarea sa in bolul pipei (verificare vizuala).
Ca urmare, criteriile de mai sus pot fi considerate ca fiind de baza in alegerea unei pipe, insa optiunea de cumparare mai poate fi influientata de o multime de alte elemente.
Utilizarea unei pipe
1.Umplerea pipei cu tutun
Tutunul utilizat la fumarea unei pipe este un tutun destinat special utilizarii sale intr-o pipa. Nu va recomandam sa utilizati tutun pentru tigari sau alte frunze de plante uscate sau nu.
O umplere incorecta a pipei are efecte dintre cele mai deranjante. Astfel, tutunul prea indesat duce la o fumata incomoda datorata necesitatii tragerii cu putere a fumului, acesta trecand foarte greu prin straturile de tutun. Tragerea cu putere a fumului poate avea ca efect durerile de gat (avand in vedere ca la pufait se folosesc foarte mult muschii din aceasta zona). Deasemenea, un tutun prea indesat duce la stingerea repetata a pipei. Si chiar daca pentru un pipar cu experienta aprinderea pipei este un ritual magic, repetarea acestuia foarte des duce la transformarea magiei in cazna. La fel un tutun neindesat suficient are ca efect stingerea repetata a pipei.O pipa corect umpluta se recunoaste prin usurinta cu care se poate fuma in sensul ca puterea cu care se trage fumul nu trebuie sa fie mai mare decat cea utilizata la bautul unui suc printr-un pai. Pentru un fumator de tigarete diferenta este mare. Astfel, daca fumul dintr-o tigara se trage “cu sete”, fumul de pipa se trage usor si fara forta. Aceasta diferenta face ca un fumator de tigari sa se obisnuiasca destul de greu cu fumarea pipei.
Chiar daca s-au gasit modalitati diverse de umplere a unei pipe, in final pentru o corecta incarcare este vitala indemanarea piparului. Ori aceasta indemanare se obtine numai prin experienta.
Va prezentam mai jos cea mai simpla metoda de a umple o pipa (metoda treimii).
Iata pasii ce trebuiesc urmati:
1. Tutunul se pune in pipa prin cadere libera (fara nici o apasare) pana la umplerea vetrei, apoi se taseaza cu o apasare usoara, pana coboara cam la jumatatea vetrei.
2. Se umple din nou vatra cu tutun prin cadere libera, dupa care se apasa tutunul ceva mai ferm, pana coboara la o treime de marginea vetrei.
3. In final, se umple a treia oara vatra cu tutun, de data asta pana face o mica movilita deasupra pipei, si se apasa ferm, pana coboara imediat sub marginea vetrei.
2.Aprinderea pipei
Aprinderea pipei poate sa dureze 1-2 minute.
Este recomandabila ca la aprinderea pipei sa utilizati chibrituri. La aprindere se pot utiliza unul, doua sau mai multe chibrituri.
Pentru aprinderea propriuzisa a tutunului trebuie respectati cativa pasi. Astfel, in prima faza, dupa initierea flacarii, se aprinde tutunul prin tragerea aerului de 2-3 ori. Urmeaza o noua repriza de aspirare tot in numar de 2-3 trageri. Este indicat ca reprizele de tragere a fumului sa nu depaseasca 2-3 pufairi. In acest fel se evita incalzirea aerului aspirat peste o anumita limita, limita care daca este depasita duce la aspirarea unui fum fierbinte care poate sa arda mucoasa bucala. In urma pasilor efectuati pana acum nu este necesar ca pipa sa fie deja aprinsa, la suprafata tutunului formandu-se deja putina cenusa si existand tutun innegrit de inceputul de ardere. Cu tamperul (butucelul), se uniformizeaza cenusa, dandu-se o forma plata suprafetei tutunului din pipa chiar daca exista jar aprins. Acum urmeaza faza finala, aprinderea propriuzisa. Tot prin serii de 2-3 pufairi usoare se va incerca aprinderea tutunului miscandu-se flacara pe toata suprafata sa.
In final, aprinderea corecta a pipei va fi recunoscuta prin existenta suprafetei netede a tutunului aprinsa uniform. Aprinderea uniforma a tutunului este foarte importanta pentru ca aceasta determina o ardere uniforma si completa a acestuia.
Mai mult, modul corect de aprindere va avea ca si consecinta posibilitatea mai redusa de stingere a fumatei.
Un mod incorect de aprindere a pipei poate sa duca la stingerea repetata precum si la obtinerea unui fum fierbinte inca de la inceputul piparii ceea ce va contribui si la incalzirea rapida a lulelei. Deasemenea, poate sa aiba ca rezultat iritarea mucoasei bucale, a limbii sau a buzelor, datorate temperaturii ridicate a fumului.
3.Modul corect de a fuma o pipa
Pipa se pufaie nu se trage in piept!!!!
Gasiti-va ritmul personal de tragere/pufaire. Nu uitati, un fum pentru dumneavosatra, 2 sau 3 pentru pipa – pentru intretinerea arderii.
Nu incercati resuscitarea pipei prin tragere repetata si puternica. In acest caz este de preferat o pauza si apoi reaprinderea.
Daca pipa s-a incins incat nu puteti lipi bolul acesteia de fata, lasati-o sa se stinga, faceti o pauza si apoi eventual o reinsufletiti.
Dupa fumare lasati pipa sa se raceasca. Orice s-ar intampla nu scoateti mustiucul cat timp pipa este fierbinte – aceasta va duce la deteriorarea lui.
Nu fumati pipele ca si tigarile, “sudate” una dupa alta, oricat de pofta v-ar fi. Lasati o pauza organismului sa se odihneasca.
Curatati pipa dupa fumare. Nu loviti bolul cu/de obiecte dure. La cele din briar curatati mustiucul nu si interiorul bolului – pentru a putea forma turta. La cele din meerschaum curatati si mustiucul si interiorul bolului – la acestea nu lasati turta sa se formeze, va duce la craparea bolului.
Extras din cartea "Secretele pipei" vanduta exclusiv pe acest site - vezi aici...
Tipuri de taieturi ale tutunului de pipa
Tipuri de pipe
Dupa forma lor, pipele se pot imparti intr-o multime de categorii. Insa nu exista o clasificare standardizata, oficiala, a acestora.
Totusi ar trebui notat faptul ca marile case producatoare de pipe, marii pipieri, au propriile lor clasificari. In ciuda acestui fapt clasificarile marilor pipieri sunt suficient de asemanatoare ca sa putem vorbi de o clasificare neoficiala, acceptata tacit de acestia.
Tipuri de pipe clasificate dupa lungime si forma
Tipuri de pipe clasificate dupa forma bolului
In speranta ca aceste sfaturi va vor fi de folos, compania noastra va ureaza
FUM RECE!