Cum aleg prima mea pipa?

Livrare in 24-48 de ore
Contact: 0774.649.768

Bine ati venit pe site!!! Va oferim cele mai frumoase pipe...Cadoul perfect!!!Un hobby...O colectie...

Toate produsele prezentate pe site le avem pe stoc
Du-te la conținut

Cum aleg prima mea pipa?

Pipe de fumat si tutun de pipa
Publicat de Mihai Pop în Sfaturi · Marți 07 Nov 2023
Tags: Primapipa
Cum aleg prima mea pipa?
 
In cazul in care doriti sa fumati pipa si nu stiti de unde sa inepeti si ce aveti nevoie, acest articol este pentru dumneavoastra.
In acest articol vom aborda subiectul alegerii primei pipe de catre un doritor de a fuma pipa, un viitor pipar. Vom vorbi si despre alegerea accesoriilor necesare pentru fumatul pipei.
Care sunt problemele in alegerea primei pipe?
Daca sunt la incepatori in arta fumarii pipei, imi voi pune urmatoarele intrebari (la care voi incerca sa raspund in acest articol):

1.Cu ce sa incep? Ce trebuie sa cumpar pentru inceput?
2.Ce pipa este recomandata pentru inceput? (material, model, forma, etc.). Ce accesorii minime am nevoie? (cum le folosesc?). Ce tutun sa aleg? (tipuri de tutun, informatii minimale).
 
1.Cu ce sa incep? Ce trebuie sa cumpar pentru inceput?
Pentru inceput aveti nevoie de:

2.1 - pipa
2.2 - futac (companion)
2.3 - pachet de perii pentru curatat pipa
2.4 - cutie cu filtre pentru pipa
2.5 - cutie cu tutun de pipa.

2.Ce pipa este recomandata pentru inceput? (material, model, forma, etc.)
 
2.1.Pipa
 
2.1.1.Materialul
 
Pentru inceput este preferabila o pipa confectionata din briar.
Briarul este radacina unui arbust ornamental. Briarul este un lemn cu densitate mare, care se aprinde foarte greu (rezista la temperaturi mari) si este usor de prelucrat prin procedee mecanice. Are o textura care, in urma prelucrarii, lasa o suprafata cu un model foarte interesant.
2.1.2.Forma pipei
 
Forma pipei este foarte importanta pentru inceput.
Pipele pot sa fie clasificate dupa forma lor ca fiind:
-drepte (straight – en.);
-jumatate curbate (half-bent – en.);
-curbate (bent – en.).
                                               
 

De preferat sunt pipele jumate curbate sau pipele curbate.
Motivul este unul practic.
Pentru ca aprinderea pipei este foarte importanta, avem un control vizual bun la pipele jumatate curbate si foarte bun la cele curbate.

2.1.3.Grosimea peretilor bolului
 
Bolul pipelor poate sa fie:
-cu peretii grosi;
-cu peretii medii;
-cu peretii subtiri.
 
Este recomandat sa alegem o pipa cu peretii bolului de dimensiune medie.
Trebuie stiut ca fumul pipelor este unul foarte fierbinte, in comparatie cu cel obtinut in urma fumarii tigarilor, tigaretelor sau a trabucurilor.
Ca urmare, nefiind inca obisnuit cu modul in care se fumeaza o pipa, un incepator are obicetiul sa fumeze foarte intens, rezultatul fiind un fum fierbinte care poate sa cauzeze iritatii ale limbii sau a buzelor.
Prin peretii bolului pipei putem sa ne dam seama cat de incinsa este pipa si cand trebuie sa ne oprim din fumat.
Daca bolul este prea subtire se va incinge mai repede si exteriorul pipei poate fi deteriorat din punct de vedere estetic.
Daca bolul este cu peretii prea grosi, realizam prea tarziu ca pipa este incinsa, de obicei dupa ce fumul fierbinte ne irita limba sau buzele.
Acesta este motivul pentru care este de preferat pentru inceput o pipa cu peretii bolului de dimansiune medie.
Cand bolul pipei este foarte cald, in asa fel incat ne deranjeaza cand il atingem de obraz, atunci este cazul sa o lasam sa se raceasca si apoi o putem reaprinde.

Pentru inceput ar trebui aleasa o pipa cu locas pentru filtru – a se vedea explicatiile la sectiunea “Filtre pentru pipa”.
 
Personal, nu recomand pentru inceput pipe din alte tipuri de lemn sau din alte materiale (Corn-cob, meerschaum, etc.) pentru ca fiecare material are caracteristici care pot sa influenteze tipul fumatei. Pe de alta parte, briarul este cel mai utilizat material in confectionarea pipelor iar rapotrul calitate/pret este cel mai bun.
 
2.2.Companionul (futacul)
 
Tamper-ul se foloseste la indesarea tutunului in pipa, si poate avea forme si culori diverse in functie de preferintele personale ale piparului. Insa intotdeauna va avea un capat de forma circulara.
Lingurita este utilizata la razuirea vetrei in vederea aducerii turtei la dimensiunea potrivita. Turta este o depunere pe peretii bolului, care se formeaza in urma mai multor fumate.
Betisorul poate fi folosit la afanarea tutunului introdus in pipa prea indesat (obicei intalnit la neinitiati). Deasemenea se mai utilizeaza la desfundarea canalului de fum al bolului in situatia in care acesta se infunda cu cenusa sau fire de tutun. Un obicei nerecomandat, dar intalnit in revistele mondene printre sfaturile destinate fumatorilor de pipa, este ca dupa ce tutunul a fost indesat in pipa sa se dea un orificiu, cu ajutorul betisorului, in mijlocul tutunului pentru a crea un spatiu necesar aerului ce va intretine astfel arderea. Nu se recomanda acest lucru datorita faptului ca tutunul va arde dinspre interior spre exteriorul vetrei (din centru inspre peretii vetrei) astfel ca formarea turtei va fi simtitor incetinita lucru putin apreciat de catre pipar. Chiar daca pare un avantaj, in sensul ca ar fi logic ca pipa sa se incinga mai greu, din experienta multor pipari se pare ca acest lucru nu se intampla, pipa incingandu-se la fel de mult ca si la fumarea normala. Parerea generala este ca tutunul trebuie sa arda complet de sus in jos si nu dinspre interior spre exterior.
 
2.3.Periile pentru curatarea pipei


Periile se utilizeaza pentru curatarea canalelor de fum ale bolului si ale mustiucului.
Peria pentru curatarea pipei este confectionata din fire de bumbac infasurate in jurul unei sarme. Unele perii, mai dure, au infasurate in jurul sarmelor, alaturi de firele de bumbac, si perisori din metal cu ajutorul carora se usureaza simtitor procesul de curatare. Lungimea acestor perii poate fi aleasa in functie de lungimea mustiucului. Evident, pentru pipele lungi (churchwarden – en.), vor fi necesare perii mai lungi. Sunt accesorii absolut necesare in curatarea unei pipe. In mod normal, dupa utilizare acestea nu mai pot fi refolosite.
Ele se mai folosesc in timpul fumarii unei pipe fara filtru pentru a absorbi condensul format, curatandu-se periodic mustiucul.
Substantele utilizate pentru curatarea canalelor de fum pot fi achizitionate din magazinele de specialitate. Unii pipari utilizeaza alcoolul pentru curatarea acestora. Desi exista pareri conform carora alcoolul folosit pentru curatarea pipei ar afecta calitatea fumatei, din experienta personala pot spune ca acesta se evapora relativ repede nelasand vreun gust care sa influenteze ulterior fumata.
 
2.4 Filtrele pentru pipa

Dupa dimensiunea lor (diametrul) filtrele pot sa fie de 6 mm si de 9 mm.
Dupa materialul din care sunt confectionate, filtrele pot fi:
     - din hartie cu carbon activ – care au in interior cristale de carbon activ (acestea avand si rolul de a descompune monoxidul de carbon rezultat din arderea tutunului – substanta deosebit de nociva, retinand molecula de carbon si eliberand oxigenul – rezultand dioxidul de carbon, care este mai putin nociv;
sau
     - din lemn de balsa – o specie de lemn cu porozitate foarte mare, care are rolul de a retine condensul format la ardere.
Filtrele din hartie cu carbon activ pot fi utilizate la maxim 4 fumate cu conditia sa fie lasate la uscat intre fumate (recomandat a fi folosite prin rotatie). Cele din lemn de balsa pot fi utilizate la mai multe fumate pana ce se observa imbacsirea lor, moment in care nu-si mai indeplinesc menirea. Unii pipari au incercat spalarea acestora din urma si reutilizarea lor (a filtrelor din lemn de balsa) – fapt ce nu il recomandam din motive de igiena si pentru faptul ca lemnul odata imbacsit nu poate fi curatat decat superficial.
Unele pipe sunt dotate cu un racitor sau filtru metalic. Asazisul “filtru metalic” nu se recomanda a fi folosit. Acesta nu este un filtru propriuzis. El are rolul de a raci fumul provocand condens datorita diferentei de temperatura dintre metal si fumul fierbinte. Este nerecomandat datorita faptului ca efectul poate fi total opus celui asteptat, condensul produs ajungand in gura fumatorului si avand un gust total dezagreabil – acru si intepator.
2.5 Tutunul pentru pipa
 
Trebuie retinut ca este absolut necesar a se achizitiona tutun special pentru pipa.
Intr-o pipa nu este recomandat a se fuma alte tipuri de tutun, cum ar fi cel pentru tigari sau pentru tigarete.
Ca minime informatii pentru inceput, trebuie sa stiti ca tutunurile de pipa se impart in doua mari categorii:
-tutunuri aromate;
-tutunuri nearomate.
90 % dintre piparii incepatori aleg tutunurile aromate.
Alegerea unui tutun de pipa este una strict personala.
Ce trebuie stiut este ca tutunul nu trebuie sa fie foarte umed si nici foarte uscat.
Daca este foarte umed, fumul rezultat in timpul fumatei este foarte umed si fierbinte. Il recunoastem cand il strangem intre degete si firisoarele de tutun raman lipite intre ele.
Daca este foarte uscat, tutunul isi pierde toata aroma. Il recunoastem cand il strangem intre degete scoate un sunet de paie uscate si se faramiteaza usor.
 
Cam acestea ar fi informatiile minime de care aveti nevoie la inceputul aventurii.
 
Mai multe sfaturi si informatii mai detaliate gasiti in cartea “Secretele pipei” vanduta exclusiv pe site-ul nostru.

Va dorim sa va bucurati de linistea si relaxarea oferita de arta fumarii pipei.
 
FUM RECE!!!
 


Momentan nu există recenzii la acest produs.
0
0
0
0
0
All Right Reserved
by VVV-Media
pipemagazin
Înapoi la cuprins