Rehidratare tutun de pipa

Livrare in 24-48 de ore
Contact: 0774.649.768

Bine ati venit pe site!!! Va oferim cele mai frumoase pipe...Cadoul perfect!!!Un hobby...O colectie...

Toate produsele prezentate pe site le avem pe stoc
Du-te la conținut

Rehidratare tutun de pipa

Pipe de fumat si tutun de pipa
Publicat de Mihai Pop în Sfaturi · Vineri 27 Ian 2023
Tags: tutunpipa
Rehidratarea tutunului de pipa - sfaturi utile

Majoritatea piparilor se confrunta cu problema tutunului de pipa uscat. Am studiat problema si am gasit o multime de solutii pe site-urile de specialitate din tara si din strainatate. Va oferim o selectie cu aceste solutii.

Cum stii că tutunul trebuie rehidratat?

Inainte de a vedea care sunt metodele prin care poti rehidrata o anumita cantitate de tutun, este bine sa stii cand este necesara o astfel de operatiune. Care sunt semnele ce ar putea indica in mod cert ca tutunul este uscat?
Iata cateva semne:
·        Sesizezi că se sfarama foarte usor cand il strangi intre degete;
·        Observi un gust inecacios cand il fumezi;
·        Si-a pierdut aroma initiala sau are aroma de "paie".

Tutunul pentru pipa are termen de expirare?

Da. Producatorii de tutun sunt obligati sa informeze clientii cu privire la acest aspect.
In principiu, tutunul de pipa are un termen in care acesta, daca este tinut in conditiile recomandate, isi pastreaza aroma si principalele caracteristici (in general 2-3 ani). Dupa acest termen este posibil sa apara modificari ale aromei si ale texturii tutunului. Nu este neaparat nefumabil insa intervine un proces de degradare a acestuia. Mai mult, daca tutunul este tinut in conditii improprii de temperatura si umezeala poate sa apara pe suprafata lui o substanta alba. In acest caz nu este recomandata fumarea tutunului.
Trebuie stiut ca producatorii de tutun ambaleaza produsul cat acesta este inca foarte umed. La deschiderea unei cutii de tutun vom vedea ca acesta, daca este strans intre degete, va avea tendinta ca firisoarele sa ramana lipite intre ele tocmai datorita umezelii mari. Tutunul ambalat in cutii de tabla isi va pastra umiditatea mai mult timp decat cel ambalat in plicuri de plastic.
Totusi unele tutunuri, daca sunt inchise in recipiente etanse, pot sa isi imbunatateasca in mod semnificativ gustul odata cu trecerea timpului.
*** Va rugam sa cititi atentionarea de la sfarsitul acestei prezentari***

***De la inceput trebuie subliniat faptul ca rehidratarea tutunului de pipa, prin orice metoda, nu il va aduce la starea initiala. Un tutun rehidratat nu va avea aroma si textura initiala indiferent care va fi metoda de rehidratare folosita. Insa, aroma poate fi recuperata intr-o mica masura si textura de asemenea.

***Pentru hidratare se va utiliza intotdeauna apa distilata sau apa fiarta si racita. Motivul este acela de a elimina pe cat posibil toate microorganismele ce ar putea sa se dezvolte in procesul de hidratare si sa se transfere in tutun (mai ales atunci cand utilizam caldura in acest proces).

Iata cateva metode de a rehidrata tutunul:
 
1. Rehidratarea tutunului cu ajutorului unui borcan etans
Exista in magazine, hypermerketuri, borcane cu capac dotat cu o garnitura pentru etansare.
Dupa adaugarea tutunului in borcan, cu ajutorul unui pulverizator se aplica doua, trei sau patru jeturi de apa peste tutun, de la o distanta mai mare. Se amesteca tutunul si apoi se repeta operatiunea.
Se inchide borcanul si se introduce in cuptor la o temperatura de maxim 90 de grade, timp de 20-30 minute.
Se scoate borcanul din cuptor si se lasa minim 12 ore la racit intr-un loc racoros. Nu se deschide borcanul decat dupa cele 12 ore.
Aceasta metoda este cel mai des utilizata de catre pipari si asigura o rehidratare destul de buna si in substanta a tutunului.

                                                 

 
2. Rehidratarea tutunului cu ajutorul unei pungi etanse
Se va utiliza o pungă ce poate fi sigilată.
Se intinde jumatate din cantitatea de tutun uscat pe o bucată de hartie.
Se aplica o pelicula fina de apa peste aceasta cu ajutorul unui pulverizator si amesteca apoi bine tutunul, cat sa poata fi imbibat uniform.
Tutunul umed se pune in punga, apoi se adauga cealalta jumatate de tutun uscat.
Se agita foarte bine punga astfel incat cele doua jumatati de tutun (cel uscat si cel umed) sa se amestece cat mai uniform.
Asteptati minim 1 ora, dupa care se poate deschide punga si verifica rezultatul obtinut.
Este o metada mai rapida de rehidratare insa este relativ superficiala.

                                                

3. Rehidratarea tutunului cu ajutorul unui recipient de gatit, in baie de aburi
Se utilizeaza un ceainic. Tutunul de pune in cosul pentru infuzie. Se umple ceainicul cu apa astfel incat apa sa nu ajunga la cosul pentru infuzie unde este pus tutunul. Mai mult, apa va fi cel putin cu doua degete mai jos decat cosul pentru infuzie in asa fel incat in timpul fierberii apa sa nu ajunga la tutun. La tutun va ajunge doar aburul emanat in timpul fierberii apei.
Se va pune recipientul cu cosul pentru infuzie, in care am pus tutunul, la fiert.
Se va lasa in prima faza 5-10 minute dupa care se va verifica umiditatea tutunului.
Se va repeta procedeul in cate reprize de 5-10 minute  este nevoie pana cand se obtine rezultatul dorit.
Aceasta metoda are cateva inconveniente. Datorita faptului ca procesul de hidratare cu abur nu se petrece intr-un spatiu etans, pe parcursul procesului aburul va prelua o parte din aromele tutunului si le va dispersa in mediul inconjurator. Se preteaza cand dorim sa rehidratam o cantitate mica de tutun.


                                                  

4. Rehidratarea tutunului cu ajutorul fierului de calcat
Se incalzeste fierul de calcat la cea mai mare treapta de putere.
Atentie la suprafata utilizata pentru aceasta procedura, sa fie una care rezista la temperatura emanata de fierul de calcat.
Se va utiliza o bucata de hartie curata. Nu se utilizeaza hartie de ziar avand in vedere ca substantele folosite in procesul de tiparire pot fi nocive cand sunt incalzite si se pot transfera usor in tutun.
Peste hartie se presara tutunul, in mod uniform.
Se aplica jeturi de apa peste tutun, in functie de cantitatea acestuia, 2-3 jeturi in prima faza.
Se acopera tutunul cu o alta hartie (tot curata).
Peste ultima hartie se aplica fierul de calcat, incins, setat pentru utilizarea cu aburi.
Aplicarea se va face maxim 10 secunde.
Daca operatia de hidratare mai este necesara, se poate repeta operatiunea.
De subliniat ca fierul de calcat nu se aplica direct pe tutun.
Aceasta metoda este una rapida si cu rezultate satisfacatoare. Se preteaza la hidratarea unor cantitati relativ mici de tutun.
 

                                     
5. Rehidratarea tutunului cu ajutorul pastilei umidificatoare (hidrostone)
Pastila umidificatoare este confectionata dintr-un material foarte poros (hidrastone). Aceasta se introduce intr-un recipient cu apa si se lasa aproximativ 1 ora ca sa poata sa absoarba cat mai mult lichid.
Tutunul se pipa se pune intr-un borcan etans in care se va pune si pastila umidificatoare.
Se inchide borcanul si se va lasa aproximativ 12 de ore. Dupa care se va deschide borcanul si se va amesteca tutunul. Se va inchide borcanul si se va lasa inca 12 ore. In cazul in care nu se obtine rezultatul dorit se repeta operatiunea de cate ori este nevoie.
In general aceasta metoda se preteaza a fi folosita in cazul unui tutun mai putin uscat. Dezavantajul este ca hidratarea dureaza destul de mult timp.

                                                          

Acestea sunt cele mai utilizate metode de rehidratare.
Avand in vedere ca procesul de rehidratare a tutunului poate sa impregneze in acesta si alte substante ce pot sa fie daunatoare in urma inhalarii, si avand in vedere ca tutunul rehidratat va fi utilizat pentru a fi fumat, va recomandam ca in cazul in care gasiti pe internet alte metode sa le studiati cu atentie.
 
 
***Atentie!!!***
Tutunul poate sa aiba pe suprafata lui, din cauza unor conditii improprii de pastrare, un praf alb. Unii il considera mucegai nobil.
Nu agreem aceasta parere.
In cazul in care observati acest praf alb, este foarte posibil sa fie mucegai. IN ACEST CAZ NU FUMATI TUTUNUL RESPECTIV!.
Daca totusi doriti sa il salvati, luati o mosta din acel praf alb si duceti-l la un laborator pentru a fi identificata natura lui. Numai dupa ce rezultatele vor arata ca poate fi consumat in siguranta puteti sa il fumati.

Va dorim fum rece!!!
 


4.0 / 5
1 recenzie
0
1
0
0
0
Sandulescu Cristian
Duminică 29 Ian 2023
F interesant articolul d-le Pop dar tutunul meu care este ambalat in plicuri este f umed si inainte de fumata il pun intr-un recipient mare si il framant cu mana ca sa se "desfaca" si sa se usuce in 24 ore.!precizez ca e tutun danez ( Sungold, Yellow,etc)
Cu respect
Cristian Sandulescu
All Right Reserved
by VVV-Media
pipemagazin
Înapoi la cuprins